Gaat u verhuizen? Behoud uw hypotheekrente

Wanneer u gaat verhuizen en al een koopwoning heeft, kan het zo zijn dat u zich afvraagt of u de hypotheekrente van de huidige woning mee kan nemen. Wellicht laten de rentes in de periode van aankoop zo laag dat het aantrekkelijk zou zijn om deze rente ook te betalen voor de financiering van de nieuwe woning. Wat fijn is om te weten, is dat het mogelijk is om de rente van de hypotheek mee te nemen. Maar wanneer kan dit, en wanneer niet? En hoe werkt het meenemen van de hypotheekrente bij een verhuizing? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.

Hypotheekrente meenemen bij verhuizing

Als er een verhuizing naar een koopwoning op de planning staat, is de financiering van de woning altijd onderdeel van het proces. Dit hoeft niet per se een nieuwe hypotheek te zijn, aangezien het mogelijk is om de hypotheek in bijvoorbeeld Apeldoorn mee te nemen. Dit wordt door veel hypotheekverstrekkers ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. Men kiest voor de meeneemregeling wanneer de rente op de oude hypotheek laag is, of er sprake is van een aantrekkelijke hypotheekvorm.

Wanneer kan ik mijn hypotheekrente meenemen?

Het is niet mogelijk om de lopende hypotheek zomaar mee te nemen, aangezien deze aan de oude woning gekoppeld is en de geldverstrekker verhuizen als een nieuwe aanvraag ziet. Zodoende betekent dit u samen met de hypotheekadviseur om tafel moet om te bekijken of het hypotheekbedrag wel goed past bij het huidige inkomen en de waarde van de nieuwe woning. Alleen wanneer u groen licht krijgt is het mogelijk om de aantrekkelijke voorwaarden van de hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning.

Wat als het hypotheekbedrag hoger is?

Wanneer u overweegt om te verhuizen, is dat vaak niet zonder reden. Misschien is er door aanstaande gezinsuitbreiding behoefte aan meer ruimte, of wilt u in een groenere omgeving wonen. In veel gevallen zit hier een prijskaartje aan, aangezien de kans aanwezig is dat de nieuwe woning duurder is dan de oude woning. Als je overweegt om de huidige hypotheek mee te nemen, bestaat de kans dus dat u een extra hypotheekbedrag nodig heeft om de aankoop te doen. Deze extra hypotheek moet u in het geval van een meeneemregeling afsluiten bij de huidige hypotheekverstrekker.

In voorgaand geval kan het verstandig zijn om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Wat is het voordeel wanneer u de huidige hypotheekrente meeneemt en een extra bedrag te lenen? Misschien is het wel net zo voordelig om een nieuwe hypotheek af te sluiten. En wat doet het maken van een bepaalde keuze met het maandbedrag? Zet beide alternatieven naast elkaar en weeg de voor- en nadelen af, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw situatie.

Blijft de rente het zelfde?

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt of de hypotheekrente met de verhuisregeling altijd dezelfde rente heeft. Dit is afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van de woning en de hoogte van het hypotheekbedrag. Verhuist u naar een nieuw huis? Dan wordt deze verhouding opnieuw berekend, wat weer gevolgen kan hebben voor de gemiddelde hypotheek. Vergeet ook niet dat uw recht op Nationalel Hypotheek Garantie vervalt wanneer de waarde van de nieuwe woning hoger is dan €355.000, waardoor het voordeel van de extra lage rente vervalt.

Gaat u verhuizen en wilt u uw hypotheek meenemen?

Overweegt u om uw huidige woning te verkopen en een andere woning aan te kopen? Neem gerust contact op met RSH Makelaars voor het bespreken van de mogelijkheden, voor hulp bij verkoop en aankoop. Indien u vragen heeft over het meenemen van de huidige hypotheek met gebruik van de meeneemregeling, raden we aan om contact op te nemen met uw hypotheekadviseur. Uw hypotheekadviseur bekijkt de mogelijkheden voor u en voorziet u van deskundig advies.