Hoe werkt een overbruggingshypotheek?
Besluit u besluit om een ander huis te kopen, schieten er een aantal vragen door uw hoofd. De kans is groot dat u zich ook afvraagt of u er goed aan doet om eerst de huidige woning te verkopen, en daarna pas naar een andere woning op zoek te gaan. Of is het misschien toch beter om eerst de zoektocht naar een nieuw huis te openen, zodat het verhuizen zelf rustiger verloopt? In dat geval heeft u een overbruggingskrediet nodg. In dit blogartikel gaan we dieper in op wat een overbruggingshypotheek precies is, bespreken we de kosten van de hypotheek en bespreken we of de rente op een overbruggingshypotheek aftrekbaar is. Lees verder!
Wat is een overbruggingshypotheek?
Als u het prettig vindt om genoeg tijd te hebben om te verhuizen en geen tijdelijke huurwoning te betrekken omdat de huidige woning al verkocht is, kan het verstandig zijn om de huidige woning niet meteen te koop te zetten. Het kan natuurlijk voorkomen dat u al een nieuwe woning heeft gekocht voordat de huidige woning verkocht is. De kans is groot dat u zich afvraagt of u het financieel wel redt om een nieuwe hypotheek in bijvoorbeeld Apeldoorn te krijgen. Bovendien heeft u de overwaarde in veel gevallen nodig voor de financiering van een nieuw huis. Maar ook dubbele maandlasten zijn vaak een zorg.
In dit geval biedt ene overbruggingshypotheek uitkomst. Een overbruggingshypotheek wordt ook wel een overbruggingskrediet genoemd en is een lening waarmee u de periode overbrugt tussen het afsluiten van een nieuwe hypotheek en het aflossen van de huidige hypotheek.
Hoe werkt een overbruggingshypotheek?
Zoals we al vertelden bestaat de overbruggingshypotheek zodat u het gat tijdelijk kunt overbruggen, totdat de huidige woning verkocht is. Een overbruggingskrediet maakt het mogelijk om Maar hoe werkt dit precies? Het overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waar u net als over de rest van de hypotheek, rente over betaalt. Doorgaans betaalt u over een overbruggingshypotheek een iets hoger rentepercentage dan op de gewone hypotheek.Loopt de overbruggingshypotheek? Dan betaalt u in feite (drie)dubbele maandlasten. U betaalt namelijk de lasten van de huidige op de huidige wonen, hypotheeklasten van de nieuwe hypotheek én rente over het overbruggingskrediet. Om die reden controleert de hypotheekverstrekker te allen tijde of u deze kosten wel kunt dragen. In de meeste gevallen heeft u voor het aanvragen van een overbruggingshypotheek wel wat eigen geld nodig.
Het is niet nodig om al af te lossen tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet. Zodra de verkoop van de huidige woning rond is, lost u het bedrag volledig af met gebruik van de overwaarde. Vervolgens kunt u de overwaarde die nog overblijft na het aflossen van het overbruggingskrediet bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheeklasten van de nieuwe woning te verlagen.
Wanneer kan ik een overbruggingshypotheek aanvragen?
Het is niet altijd mogelijk om een overbruggingshypotheek aan te vragen, er gelden een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn als volgt:
- De vorige woning is al verkocht, maar de overdracht en het transport bij de notaris hebben nog niet plaatsgevonden
- De vorige woning is nog niet verkocht
- U gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning, waardoor u een periode moet overbruggen tot u de woning kunt betrekken
Is de rente over een overbruggingshypotheek aftrekbaar?
De rente die u over uw gewone hypotheek betaalt is aftrekbaar, maar ook de rente over een overbruggingshypotheek is aftrekbaar. U mag de rente die u betaalt bij het invullen van uw jaarlijkse belastingaangifte van uw inkomen aftrekken.
Meer weten, of heeft u financieel advies nodig?
Wilt u meer weten, of heeft u financieel advies nodig? Neem gerust contact op met RSH Makelaars voor meer informatie of voor het inwinnen van financieel advies. Als u meer informatie wenst over het afsluiten van een overbruggingshypotheek, raden we aan om contact op te nemen met uw hypotheekadviseur.