Maximale huurverhoging per 1 juli 2024

Huurt u een woning? Uw verhuurder mag de huur niet onbeperkt verhogen. Uw huurder mag de huur van uw woning eens per 12 maanden verhoging, doorgaans valt de jaarlijkse huurverhoging op 1 juli. Wat de maximale huurverhoging per 1 juli 2024 is, is afhankelijk van een aantal factoren en is afhankelijk van het feit of u een sociale huur of een vrije sector woning huurt. In dit blogartikel gaan we dieper in op de huurverhogingen die in het vooruitschiet liggen.

Verschil tussen een sociale huurwoning en vrije sector woning

Wat de maximale huurverhoging per 1 juli 2024 is, is afhankelijk van het feit of u een sociale woning of een vrije sector woning huurt. Er is een verschil tussen beide.

Sociale huurwoning

Zo schrijft de Rijksoverheid dat een sociale huurwoning een begrensde huur kent, wat inhoudt dat de huur nooit hoger mag zijn dan een bepaald bedrag. Bovendien is er sprake van een vastgestelde maximale huurverhoging, mag uw inkomen niet te hoog zijn en heeft u mogelijk recht op huurtoeslag. U kunt huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Vrije sector woning

Vrije sector woningen zijn zelfstandige woningen die beschikken over een vrije huurprijs, er geldt dus geen maximale huurprijs. Ondanks het feit dat er geen maximale huurprijs geldt, is er wel sprake van een maximale huurverhoging. De huur kan ieder jaar stijgen, maar deze stijging is beperkt. Bovendien kan u in het geval van een vrije sector woning in veel gevallen geen huurtoeslag aanvragen, aangezien de huurprijzen meestal boven de vastgestelde huurtoeslaggrens liggen.

We bespreken de maximale huurverhoging per 1 juli 2024 voor sociale huurwoningen en vrije sector woningen:

Maximale huurverhoging bij sociale huurwoning

Wanneer u een sociale huurwoning huurt, is de maximale huurverhoging afhankelijk van de huur die u momenteel betaalt, met een maximale stijging van de 5,8% per jaar bij een kale huur van minimaal €300-,. Is de kale huur minder dan €300-, per maand? In dat geval mag de huur met maximaal €25-, verhogen. De voorgaande verhogingen zijn dus niet afhankelijk van uw inkomen, maar van de gemiddelde loonontwikkeling.

Sociale huurders met een hoger inkomen

Toch zijn er situaties waarin de maximale huurverhoging van uw sociale huurwoning afhankelijk is van uw inkomen. Bijvoorbeeld wanneer u een zelfstandige woning heeft, maar een hoger middeninkomen of een hoog inkomen. In dat geval mag de verhuurder – geheel afhankelijk van uw inkomen – meer huurverhoging voorstellen. Ook wanneer 1 of meer personen uit het huishouden AOW ontvangen, bestaat de kans dat u een hogere huurverhoging krijgt. Wat de maximale huurverhoging in 2024 is op basis van het gezamenlijk inkomen vindt u terug in de tabel op de website van de Rijksoverheid.

Maximale huurverhoging bij vrije sector woning

Voor de vrije sector is de jaarlijkse huurverhoging vanaf januari 2024 maximaal 5,5%. Deze maximale huurverhoging is in tegenstelling tot de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen, gebaseerd op het verschil tussen de inflatie en de loonontwikkeling. We noemen een voorbeeld. Als de loonontwikkeling in december 2022 tot december 2023 5,8% was en de inflatie 4.5%, mogen deze percentages bij elkaar op worden geteld. Zodoende mag de huurverhoging vanaf januari 2024 tot 1 januari 2025 maximaal 5,5% zijn. De wet die een maximum stelt aan de jaarlijkse huurverhoging in de vrije huursector is door de De Tweede Kamer verlengd tot maximaal 1 mei 2029.

Neem contact op voor meer informatie

In ons verhuuraanbod vindt u met regelmaat mooie woningen en appartementen. Heeft u een vraag over het huren van een vrije sector woning? Neem gerust contact op met RSH Makelaars, we beantwoorden uw vragen graag. Als u een vraag heeft over een sociale huurwoning of de hoogte van de huurprijzen, raden we aan om contact op te nemen met een van de woningcorporaties uit te buurt.