Wat is NHG?

Als u een hypotheek afsluit maakt u samen met de geldverstrekker afspraken over de betaling van uw hypotheeklasten. Er kunnen zich echter situaties in uw leven voordoen waardoor het aflossen van de hypotheek niet meer mogelijk is. Het kan zijn dat u in zo’n geval uw woning moet verkopen en dat de opbrengst van uw woning lager is dan het bedrag dat u nog moet terugbetalen. Er ontstaat dan een restantschuld. Het Waarborgfonds betaalt deze restantschuld aan de geldverstrekker. Wanneer u geen schuld heeft aan de gedwongen verkoop, bijvoorbeeld als uw inkomen daalt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid of als een van beide inkomens wegvalt door bijvoorbeeld scheiding, kan het Waarborgfonds u dit bedrag kwijtschelden en hoeft u dit bedrag dus niet meer terug te betalen.

Voor een hypotheek met NHG gelden een aantal voorwaarden. Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag lager of gelijk is aan de kostengrens.

Kostengrens

De kostengrens voor NHG is vanaf 1 januari 2024 bepaald op € 435.000,- k.k.

In de praktijk betekent dit dat er twee kostengrenzen van toepassing zijn:

  • De maximale hypotheek voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen is €435.000,-
  • De maximale kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen is € 461.100,- (106% marktwaarde van €435.000,-). De extra financieringsruimte moet volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Wat zijn de voordelen van NHG?

Voordeliger
Met de NHG betaalt u een lagere hypotheekrente. De rentekorting kan oplopen tot 1%. Dat betekent elk jaar opnieuw honderden euro’s voordeel. Doordat de geldverstrekker de zekerheid heeft dat de lening volledig wordt terug betaald ontvang je een aantrekkelijke rentekorting op de hypotheek.

Veilig
Als u er alles aan heeft gedaan om de restantschuld zoveel mogelijk te beperken, kan het Waarborgfonds uw restantschuld bij een gedwongen verkoop kwijtschelden.

Kosten fiscaal aftrekbaar
De borgtochtprovisie van 0,6% van de leensom die u betaalt om NHG te verkrijgen is fiscaal aftrekbaar.

Dit formulier wordt opgeslagen en ik ga akkoord met de privacyverklaring