Gebruik uw hypotheek voor het verduurzamen van uw huis

De energierekening blijft stijgen en het klimaat is een hot topic. Steeds meer huiseigenaren zoeken naar manieren om hun woning te verduurzamen. Wist u dat u uw hypotheek kunt gebruiken om uw huis energiezuiniger te maken? Het is een slimme investering die zowel het milieu als uw portemonnee ten goede komt. In dit blogartikel gaan we dieper in op de manieren waarop u uw koophuis kunt verduurzamen met gebruik van een verhoging van de hypotheek. Lees verder!

Koophuis duurzamer maken: waar te beginnen?

Het verduurzamen van uw koophuis begint met een goed plan. Overweeg eerst welke verbeteringen het meeste rendement opleveren. Denk aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Deze maatregelen kunnen niet alleen uw energieverbruik drastisch verlagen, maar ook de waarde van uw woning verhogen.

Een energieadviseur kan u helpen met een energieprestatieadvies (EPA). Hiermee krijgt u inzicht in de meest effectieve maatregelen voor uw woning. Dit advies vormt een solide basis voor uw verduurzamingsplan en helpt u prioriteiten te stellen.

Wat zijn de voordelen van het verduurzamen van uw huis?

Het verduurzamen van uw koophuis biedt tal van voordelen. U verlaagt niet alleen uw energierekening, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Bovendien kan een energiezuinige woning in de toekomst aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers.

Financiële voordelen zijn er ook. Veel banken bieden aantrekkelijke voorwaarden voor het verhogen van uw hypotheek voor energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan een lagere rente of extra leenruimte. Dit maakt het financieel beter haalbaar om te investeren in duurzaamheid.

Hoe werkt het verhogen van uw hypotheek?

Het verhogen van uw hypotheek voor verduurzaming is mogelijk. Bespreek met uw hypotheekadviseur hoe u hier aanspraak op maakt. In het algemeen werkt het als volgt. U leent een extra bedrag bovenop uw bestaande hypotheek om energiebesparende maatregelen te financieren. Dit kan vaak onder dezelfde voorwaarden als uw oorspronkelijke hypotheek, maar we raden om het gesprek aan te gaan met uw hypotheekadviseur.

Stel, u heeft een hypotheek van €250.000 en wilt €25.000 lenen voor verduurzaming. Uw nieuwe hypotheekbedrag wordt dan €275.000. We raden aan om te controleren of uw maandlasten hierdoor niet te hoog worden. Een financieel adviseur kan u hierbij helpen.

Terugverdientijd en waardevermeerdering

Een belangrijk aspect van verduurzaming is de terugverdientijd. Dit is de periode waarin u de investering terugverdient dankzij lagere energiekosten. Afhankelijk van de maatregelen kan de terugverdientijd variëren van enkele jaren tot meer dan tien jaar.

Daarnaast verhoogt een duurzame woning de waarde van uw huis. Toekomstige kopers hechten steeds meer waarde aan energiezuinige woningen. Dit maakt uw huis aantrekkelijker op de woningmarkt en kan leiden tot een hogere verkoopprijs.

Subsidies voor het verduurzamen van uw huis

Naast het verhogen van uw hypotheek zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen van uw woning. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) zijn voorbeelden van financiële ondersteuning die u kunt ontvangen. Informeer bij uw gemeente naar lokale subsidies en leningen.

Meer weten over het verduurzamen van uw huis?

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw huis? Ga op zoek naar een goede energieadviseur die u alles kan vertellen over de verschillende manieren waarop u uw woning kunt verduurzamen. Wanneer u overweegt om de investering te doen, raden we aan om hypotheekadvies aan te vragen bij bijvoorbeeld RSH Makelaars of een andere hypotheekadviseur bij u in de buurt.