De verborgen kosten van het kopen van een huis en hoe deze te vermijden

Bij het kopen van een huis richt u zich meestal op de vraagprijs. Maar er zijn veel meer kosten waar u rekening mee moet houden. Deze verborgen kosten kunnen flink oplopen. In dit artikel bespreken we welke kosten dit zijn en hoe deze kunt vermijden.

Verborgen kosten bij de aankoop van een huis

Veel mensen realiseren zich niet dat er bij de aankoop van een huis meer komt kijken dan alleen de vraagprijs. Zodra u de koop heeft gesloten, beginnen de kosten op te lopen. Denk aan notariskosten, taxatiekosten en hypotheekadvieskosten. Deze kosten kunnen oplopen tot 5 à 6% van de koopsom. Gelukkig zijn sommige van deze kosten fiscaal aftrekbaar, waardoor het netto bedrag lager uitvalt. Het vergelijken van tarieven tussen notarissen en hypotheekadviseurs zoals de Hypotheker bespaart u al snel veel geld.

Belastingen: meer dan alleen overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van een bestaand huis betaalt u overdrachtsbelasting, wat neerkomt op 2% van de koopsom. Voor een huis van gemiddeld €300.000 betekent dit een extra kostenpost van €6.000. Daarnaast moet u jaarlijks het eigenwoningforfait bij uw inkomen optellen. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van uw huis. Bij een gemiddelde WOZ-waarde van €250.000, komt dit neer op een extra belasting van ongeveer €1.875 per jaar. We raden aan om hier rekening mee te houden.

Gemeentelijke lasten: niet te onderschatten

Naast de landelijke belastingen, zijn er ook lokale belastingen. Denk aan onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing en afvalstoffenheffing. Hoeveel u moet betalen, verschilt per gemeente. Gemiddeld zijn de kosten hiervan ongeveer €800 per jaar. Omdat deze kosten per gemeente verschillen en afhankelijk zijn van meerdere factoren, raden we aan om vooraf meer informatie op te vragen bij de gemeente.

Verzekeringen: noodzakelijke uitgaven

Als huiseigenaar heeft u verschillende verzekeringen nodig. De belangrijkste zijn de opstalverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan uw huis door bijvoorbeeld brand of storm. De premie hangt af van de herbouwwaarde van uw huis en varieert van tussen de €300 en €400 per jaar. De overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek in bijvoorbeeld Apeldoorn. De premie hangt af van uw leeftijd, gezondheid en het verzekerde bedrag. Gemiddeld bent u voor de verzekeringen van een eigen woning €444 per jaar kwijt.

Onderhoud: een blijvende kostenpost

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw huis. Dit kan flink in de papieren lopen. Het is verstandig om elke maand een bedrag opzij te zetten voor onderhoud. Gemiddeld kunt u rekening houden met €300 per maand, ofwel €3.600 per jaar. Dit bedrag is bedoeld voor zowel groot als klein onderhoud. Denk bij klein en groot onderhoud bijvoorbeeld aan het schilderen van de kozijnen, het vervangen van de cv-ketel en het herstellen van lekkages.

Hoe kan je verborgen kosten vermijden?

Hoe kan je deze kosten zo goed mogelijk vermijden?

  1. Vergelijk tarieven: Zoek uit wat verschillende notarissen, hypotheekadviseurs en taxateurs vragen. Dit kan al snel honderden euro’s schelen.
  2. Onderhandel: Veel kosten zijn onderhandelbaar, ook de kosten van een makelaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor de makelaarscourtage en de kosten voor meerwerk bij nieuwbouw.
  3. Plan vooruit: Zet maandelijks geld opzij voor onderhoud en onvoorziene kosten. Zo voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan.
  4. Gebruik fiscale voordelen: Maak gebruik van de fiscale aftrekposten voor hypotheekrente en bepaalde aankoopkosten. Dit kan uw netto kosten aanzienlijk verlagen.