Welke soorten hypotheek zijn er?
Het kopen van een huis gaat gepaard met een aantal grote beslissingen, waaronder het kiezen van de juiste soort hypotheek. Welke hypotheek het meest geschikt is voor u, hangt af van uw situatie. Een huis is een grote aankoop. Het komt niet vaak voor dat een huis wordt gekocht zonder dat daarvoor een hypotheek is afgesloten. Maar welke soorten hypotheek zijn er? In deze blog leggen we u uit welke verschillende soorten hypotheek er zijn, en welke het meest gunstig is voor u.
De hypotheeksoorten
Wanneer u een huis wilt kopen, is de kans groot dat u daar een hypotheek voor moet afsluiten. Wanneer u een hypotheek afsluit, leent u het aankoopbedrag van het huis (of een deel ervan) bij een geldverstrekker. De aangeschafte woning geldt als onderpand voor de hypotheek. Dit betekent dat er aanspraak op de woning gemaakt kan worden wanneer u de hypotheek niet kunt afbetalen. Sinds 2013 kan een starter in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek, wat inhoudt dat een deel van de hypotheekrente kan worden ingehouden op het bruto inkomen, waardoor minder inkomstenbelasting hoeft te worden betaald. Dit geldt alleen voor een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Maar naast deze twee veel voorkomende hypotheken, bestaan er nog andere soorten hypotheek, zoals een aflossingsvrije hypotheek, bankspaarhypotheek en een hybride hypotheek.
Annuïteitenhypotheek
Wanneer u een annuïteiten hypotheek afsluit, betaalt u elke maand een vast bedrag dat bestaat uit rente en een aflossing. In het begin van de looptijd betaalt u meer rente en minder aflossing. Dit verandert na verloop van tijd naar minder rente en een hogere aflossing. Kenmerkend voor een annuïteitenhypotheek is dat deze soort een vaste einddatum heeft, wat u een zekerheid geeft wanneer de hypotheek volledig is afgelost. De hypotheek betaalt u periodiek af, waarbij uw bruto maandlasten iedere maand hetzelfde zijn.
Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u elke maand een vast bedrag aan aflossing betaalt. Het bedrag dat u afbetaalt daalt naarmate de looptijd afloopt omdat er minder overblijft om af te betalen. Dit betekent dat de totale hypotheekschuld geleidelijk afneemt, waardoor ook de rente die u moet betalen afneemt. Bij deze soort betaalt u de hypotheek vaak sneller af omdat u begint met hogere maandlasten, totdat aan het einde van de looptijd de hypotheek volledig is afbetaald.
Aflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek is tegenwoordig minder gebruikelijk, maar kan nog steeds gunstig voor u zijn. Bij dit soort hypotheek bent u niet verplicht om delen van de hypotheek af te lossen tijdens de looptijd. U betaalt enkel de rente over de hypotheekschuld, die dus hetzelfde blijft wanneer u niet periodiek terugbetaald. U kunt ervoor kiezen om de volledige hypotheekschuld aan het einde van de looptijd terug te betalen, of met de opbrengst wanneer u het huis weer verkoopt. De maandlasten zijn bij deze hypotheekvorm een stuk lager dan bij de andere vormen, wat u de ruimte kan geven om te sparen voor andere zaken. Let er wel op dat u aan het einde van de looptijd de financiële middelen hebt om de hypotheekschuld af te betalen.
Bankspaarhypotheek
De bankspaarhypotheek is ook een hypotheek waarbij u tijdens de looptijd niet aflost. U spaart iedere maand wel een bepaald bedrag, waarmee u aan het einde van de looptijd de hypotheek kunt afbetalen. Dit spaargeld komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan, waarover u rente ontvangt en die uitsluitend wordt gebruikt om de hypotheekschuld mee af te betalen. Aan het einde van de looptijd komt dit bedrag vrij en kunt u de hypotheek in één keer afbetalen.
Hybride hypotheek
Een hybride hypotheek biedt de mogelijkheid om verschillende soorten hypotheken te combineren. Hier worden vooral de voordelen van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek gecombineerd. Zo bent u niet verplicht maandelijks een deel af te betalen en kunt u zelf bepalen hoeveel geld u opzij zet voor een spaarhypotheek. Deze soort hypotheek is aan te passen aan uw persoonlijke situatie en kan voordelig zijn wanneer u bereid bent om te investeren.
Wat is de meest gunstige hypotheekvorm?
Er is niet één hypotheek die voor iedereen het meest geschikt is. Welke hypotheek voor u het meest gunstig is, hangt af van uw financiële situatie en uw voorkeuren voor de manier van terugbetaling. Daarnaast bestaan er nog meer hypotheken dan alleen bovenstaande. Zo is er nog de levenhypotheek, waarbij u een levensverzekering afsluit om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te betalen. Of de beleggingshypotheek, waarbij er voor u wordt geïnvesteerd in beleggingen via een beleggingsrekening.
Genoeg om over na te denken dus wanneer u een hyptoheek in Apeldoorn gaat kiezen. Heeft u daar hulp bij nodig? Dan kan een hypotheekadviseur u helpen door middel van financieel advies en kennis over de soorten hypotheek die er zijn.
Waar u moet op letten
Bij het kiezen van de juiste soort hypotheek is het belangrijk dat u een aantal dingen in het achterhoofd houdt, zodat u de meest gunstige hypotheek kiest. Denk bijvoorbeeld goed na over de hoogte van de maandlasten waar u zich comfortabel bij voelt, zowel op korte als langere termijn. Ook het type rente (vast of variabel) en de looptijd van de hypotheek beïnvloeden de maandlasten en de totale kosten. Bovendien is het verstandig om te kijken naar mogelijke fiscale voordelen, zoals de hypotheekrenteaftrek, waarvoor u misschien in aanmerking komt bij een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Een goede afweging van deze factoren kan u helpen de geschikte hypotheek te kiezen die bij u past.
Hulp nodig bij het kiezen van een hypotheek?
Weet u niet welke hypotheek u moet kiezen en heeft u hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact op met RSH Makelaars. Wij voorzien u graag van financieel advies over welke soort hypotheek het beste bij u past. We kijken naar uw persoonlijke situatie en komen samen tot de meest gunstige financiering voor u. Als makelaar in Apeldoorn helpen we u van begin tot eind wanneer u een huis gaat kopen in Apeldoorn. Vul het contactformulier in en wij nemen contact met u op.