Onder bod en onder optie: wat is het verschil?

Wanneer u een huis gaat kopen of verkopen komt u de termen ‘onder bod’ en ‘onder optie’ vaak tegen, maar wat betekenen ze eigenlijk? En wat is het verschil? De betekenissen van de twee termen kunnen verwarrend zijn, vooral als u ze voor het eerst hoort. Wat betekent onder bod en wat betekent onder optie precies? U leest het in deze blog.

Wat betekent onder bod?

Stel u bent op zoek naar een woning maar ziet bij de advertentie ‘onder bod’ staan, wat betekent dit dan? Wanneer een woning onder bod is, betekent dit dat een potentiële koper een bod heeft gedaan op de woning. In sommige gevallen is er zelfs al een mondelinge overeenkomst tussen de koper en verkoper. Het verschilt per makelaar wanneer een woning onder bod wordt genoemd. Soms is dit al bij het eerste formele bod, in andere gevallen staat een woning pas onder bod wanneer er een mondelinge overeenkomst is. Het bod dat wordt gedaan kan uiteraard door de verkoper worden afgewezen. Wanneer een woning onder bod staat, kunt u als koper dus nog steeds uw eigen bod uitbrengen op de woning. De betekenis van onder bod is dus niet bindend, de woning kan nog aan een andere partij worden verkocht totdat de koopovereenkomst daadwerkelijk is ondertekend.

Wat betekent onder optie?

Wanneer een huis ‘onder optie’ staat, werkt dat iets anders. Onder optie betekent dat er een voorlopige afspraak is gemaakt tussen een potentiële koper en de verkoper om de woning voor een bepaalde periode niet aan andere partijen te verkopen. Dit heet de optieperiode. In deze periode heeft u als koper de garantie dat er geen andere bezichtigingen plaatsvinden of dat een andere partij een bod uitbrengt. U heeft in deze periode de tijd om na te denken over de aankoop of om uw financiering op orde te brengen.

Hoe lang een woning onder optie staat kan variëren per makelaar. De duur van de optieperiode wordt vaak vastgesteld in een optieovereenkomst tussen de beide partijen. Gedurende deze periode mag de verkoper de woning dus niet aan anderen aanbieden. Dit geeft u als koper de zekerheid dat de woning niet aan uw neus voorbij gaat, terwijl u nog belangrijke stappen kunt ondernemen zoals het laten keuren van de woning.

Het verschil tussen onder bod en onder optie

Hoewel de termen onder optie en onder bod beide gaan over de periode waarin een huis nog niet definitief is verkocht, zijn er wel een aantal belangrijke verschillen. Het grootste verschil is de exclusiviteit van de situatie. Bij een woning onder bod is er geen bindende overeenkomst, de onderhandelingen zijn wel in volle gang maar er kan nog steeds een bod worden uitgebracht door andere partijen. De verkoopmakelaar mag ook bezichtigingen met andere geïnteresseerden inplannen. Onder optie biedt daarentegen een tijdelijke exclusiviteit voor de koper. Er is voor een korte periode geen mogelijk voor anderen om de woning te kopen.

Daarnaast biedt een woning die onder bod staat weinig zekerheid, zowel voor de kopende als de verkopende partij. Er kan nog veel veranderen totdat een koopcontract is ondertekend. Ondanks dat er soms een mondelinge overeenkomst is, is de verkoop nog niet definitief. De onderhandelingen zijn nog in volle gang. Bij een woning in optie heeft de koper wat meer zekerheid. Als koper weet u in ieder geval dat u gedurende de optieperiode de enige potentiële koper bent. Dit geeft meer rust in de overweging om de woning aan te schaffen.

Waar de periode onder bod draait om de onderhandelingen over prijs en voorwaarden, is de optieperiode meer bedoeld om de koper de tijd te geven goed over de aankoop na te kunnen denken. Zolang de woning onder optie is, heeft de koper de tijd om te beslissen om door te gaan met de aankoop en alle nodige zaken voor de koop op orde te brengen. Wanneer een woning onder bod is, is het voornaamste doel om een acceptabele overeenkomst te bereiken voor beide partijen.

Waarom is dit belangrijk?

Of u nu een woning wilt kopen of verkopen, in beide gevallen is het belangrijk dat u weet wat de verschillen zijn tussen een woning onder bod en onder optie. Het helpt u bij het nemen van geïnformeerde beslissingen. Daarnaast bent u op de hoogte van de rechten en plichten die zijn verbonden aan de twee termen. Zo heeft de verkopende partij tijdens een periode onder bod een meldingsplicht. Dat houdt in dat zij de potentiële koper die een bod heeft uitgebracht op de hoogte moeten brengen van alle actuele veranderingen. De koper heeft echter ook verplichtingen, zoals een onderzoeksplicht. Het is aan de koper zelf om de woning te inspecteren of laten keuren. In beide gevallen kan een makelaar hierbij helpen.

Contact opnemen met een makelaar

Om de koop of verkoop van uw woning soepeler te laten verlopen, kunt u een makelaar inschakelen. Gaat u uw huis verkopen in Apeldoorn? Schakel dan RSH Makelaars in als ervaren makelaar met een gemiddelde Funda-score van 9.2! U kunt ook bij ons terecht voor een gespecialiseerde hypotheekadviseur in Apeldoorn. Meer weten over een woning onder bod en onder optie? Of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.