Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je niet verplicht om af te lossen. Je betaalt alleen rente over de hypotheekschuld.

Kenmerken van een aflossingsvrije hypotheek:

  • Je betaalt alleen hypotheekrente en je hebt daardoor lage lasten
  • Je lost niet af op de hypotheek

Hypotheekrenteaftrek

Wie na 1 januari 2013 een hypotheek afsluit heeft alleen hypotheekrenteaftrek als hij de hypotheek aflost op basis van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken is er wel een uitzondering mogelijk , omdat er een overgangsregeling geldt.

De overgangsregeling voor de (bestaande) eigenwoningschuld geldt voor de eigenwoningschuld die op 31 december 2012 bestond. De eigenwoningschuld is het deel van de hypotheek of lening waarover je de rente mag aftrekken. Dit is alleen een hypotheek of lening die betrekking heeft op jouw eigen woning, bijvoorbeeld om de woning aan te kopen, te verbeteren of te onderhouden. Gebruik je een deel van de hypotheek of lening om bijvoorbeeld je huis in te richten? Of om een auto te kopen? Dan hoort dit deel niet bij je eigenwoningschuld.

De mensen die al een hypotheek hadden in 2012 mogen de oude leenvorm meenemen naar een andere woning. De oude lening kan vervolgens bij iedere geldverstrekker ondergebracht worden.

Let op: Geen hypotheek is de beste hypotheek. Ook een aflosvrije lening heeft een theoretische looptijd van 30 jaar en moet dan afgelost of verlengd worden. Aflossen kan d.m.v. verkoop woning of vanuit eigen middelen. Indien verkoop of aflossen geen optie is moet de hypotheek verlengd worden. In dat geval is een toereikend (pensioen)inkomen noodzakelijk.

Advies nodig?